MEronG FareLL

Archive for Februari 2009|Monthly archive page

SelAmAT HArI JADi…….

In Uncategorized on 27 Februari 2009 at 10:06 AM

Kurang dua minggu dari hari ini, pakatan campuran yang dapat membentuk kerajaan hasil daripada perkongsian kuasa di Pulau Pinang, Kedah,Selangor dan Perak (walaupun telah kembali dikuasai BN) akan meraikan sambutan ulang tahun pemerintahan mereka yang pertama.Dengar-dengarnya, perancangan sedang dilakukan untuk mengadakan sambutan secara besar-besaran di semua negeri yang mereka kuasai termasuklah di Perak juga kerana mereka masih enggan menerima hakikat kejatuhan pentadbiran mereka.Jika diselami nilai sambutan yang akan diadakan, adakah wajar ia dilakukan dalam keadaan politik mereka yang sememangnya berada bagai telur di hujung tanduk, menanti masa sahaja retak menjadi belah.Namun demikian, inilah realiti politik yang dilakukan oleh pakatan campuran yang dianggotai PAS, DAP dan PKR sendiri.Atau mungkin juga, sambutan gilang-gemilang tersebut diadakan sebagai cubaan untuk mengaburi mata rakyat dan pengundi mereka tentang kesongsangan yang telah berlaku bahawa kononnya mereka masih ‘berjaya’.Memang telah nyata bahawa dari awal lagi, mereka sering sahaja menafikan kebenaran dan hakikat yang dihadapi dengan memperlekeh orang lain dan menganggap bahawa mereka sahaja yang benar.Nilailah, selama hampir setahun usia pentadbiran di negeri-negeri tersebut, apakah yang telah dilakukan oleh para pemimpin pakatan campuran?Berapa banyak kebaikan yang dibuat dan berapa banyak pula demonstrasi jalanan yang dilakukan.Tidak perlulah untuk dirungkaikan lagi kerana ia telahpun diakui sendiri oleh Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng yang menyatakan bahawa kerajaan tadbirannya gagal menunaikan janji bagi menghapuskan miskin tegas di negeri tersebut sebagaimana janjinya semasa kempen pilihan raya yang lalu.Sememangnya berjanji memang mudah malah lembut gigi dari lidah, dan lihatlah sendiri bagaimana cara pentadbiran yang diuruskan sedang yang elok dimusnahkan dan yang rosak tidak mungkin mampu diperbaiki.Kegagalan demi kegagalan yang dilakukan oleh mereka sebenarnya bukanlah kerana campur tangan orang lain sebaliknya ia berpunca dari kelemahan mereka sendiri yang gagal untuk menerima hakikat masalah yang dialami.Namun demikian, mereka masih juga enggan mengakuinya malah terus-terusan mengatakan apa yang mereka lakukan adalah benar lantas kesalahan yang dibuat cuba pula dipalitkan kepada orang lain.Inilah yang berlaku hari ini dalam arus politik negara. Mereka cuba untuk membeli peribadi para wakil rakyat BN namun malangnya gagal dan apabila ada wakil rakyat mereka yang keluar dari parti pakatan campuran terus dikatakan bahawa ia adalah hasil kerja orang dalam BN dan UMNO.Mudahnya melontar kata, ibarat menabur janji pada si dara…, habis manis sepah dibuang dan begitulah jadinya. Janji sebelum pilihan raya segala kebajikan rakyat akan dibela namun malangnya selepas diberi mandat, pelbagai karenah dibuat ibarat amanah yang diberi hanya untuk kroni dan kesenangan sendiri….

logo-pembangkang-copy

hasil nukilan ku sendiri….fakta dari laman web

Advertisements

SaHabaTkU…Lama KiTa TidaK BerSUA…..

In Uncategorized on 25 Februari 2009 at 7:32 PM

salam…buat epal merah,fakir,andrian,penglipurlara,budak sihat,tupai mencicit,cik lakarkanku,cik aqalbu,put3alam,syebi,ratusagi,keningau,insan kerdil DLL….SORRY sebab lama tak jumpa dan bersua di mana-mana.

– Banyak sangat tugasan yang perlu dihabiskan…iced,mgp,mtm,akedemik,dan lain-lain

– cmburu dan tak puas hati gak sbb  tak dapat anugerah dari blog ratusagi….down..

– sorry tak dapat tolong jamuan kali ini..tapi aku cube gak bantu k.

– skang ni dengan fara tengah ader projek untuk “melukut di tepi gantang”..huhuhu

– aku tumpang gembira dengan kejayaan pau,pae dengan boan masa FIRUS aritu..pau menjerit macam orang nak bersalin…aku cube gak cari pau kat pentas akhir tu,tapi aku nampak pae ngan shahril je…mane pau ek????(biha tolong carikan pau).tahun depan kompem k6 kalah firus sebab wakil terbaru die farah ngan biha…..

bangga ngan adik2 ICED aku..break quarter tu…thanks gak kat trainer…keeran,arej,luqman,fizah,daniel,syaza,sabrina,syebi…wat bebetol k untuk quarter ni…

– syam,ko aper cer skang…tahniah k…ydp MPP...bangga jap aku..

– kepada yang nak pergi LANGKAWI..hav a nice journey…jgn tension lagi.bw balik mahsuri untuk saya…

– skang ni tgh busy isi borang ANC dan MGP…isi je,dpt ke tak…itu sumer rezeki…

SaYang..BukaN Aku DunGu…

In Uncategorized on 19 Februari 2009 at 8:04 PM

kau bagaikan udara

yang membantu aku

untuk terus hidup di atas dunia

tanpa mu ku lemah

pasti aku tak berdaya

hanya kau ………

Dengarlah pesanan daku

yang akan terus menunggu mu…..

face-in-the-crowd5

ColaPS……..

In Uncategorized on 19 Februari 2009 at 7:47 PM

penat dengan benda2 duniawi…….berbaloi kah aku dengan ape yang aku buat skang ni…hanya tuhan yang tahu………

1) Majlis Tertinggi Mahasiswa Kolej 13-untuk seketeriat akedemik skang ni sibuk untuk persediaan adk2 aku ke  ICED  2009 kat 16..sabtu ni dorang lawan..doakan mereka…..tadi dapat kerja baru lg perlu buat satu pgram ilmiah untuk pemantauan ISO n selesaikan tutorial ilmiah……….colaps,hari ini aku berjanji yang aku hanya akan pegang jawatan ini untuk sem ni je…….Ahli biro aku sangat BEST……..

2) Malam Gemilang Putra 2009-eksekutif protokol…banyak giler kejer aku..bukan nak merungut tapi aku wat keje ni ikhlas atas 2 sbb untuk membantu adk2 aku dalam mtm yang bnyk tak tau n untuk wat yang terbaik untuk meraikan aku(final year gak aku)…thanks tu my pembantu…FIZAH OK

3) Study– 1st dah berlalu..alhamdulillah result aku agak ok….aku kene mantain untuk 2nd test walaupun bnyk halangan n kerja yang kene wat…..IKHLAS

4) Proposal-present in 4 mac ni..esk kene pg  jmp supervisor..nasib wat dalam UPM je…tajuk-Density of Tree Health Index for the Selected Urban Tree Sp….(syam,english aku ok tak?)

5) Debat-berehat seketika…huhuhuhu…rindu kat bebudak debat…korang rindu aku tak?????????

#ps-banyak kan kejer aku…sbb tu la aku colaps…sahabat ku menasihati aku agar amek sehari untuk berehat…aku akan cuba….doakan aku mampu untk wat bnd ni sumer….aku ikhlas berkerja dan tak minta bayaran asal ada penghargaan dan ingatan……..

semua untukmu....

SaYang, BukaN Aku DiaM…..

In Uncategorized on 17 Februari 2009 at 2:06 PM

And so we talked all night about the rest of our lives
Where we’re gonna be when we turn 25
I keep thinking times will never change
Keep on thinking things will always be the same
But when we leave this year we won’t be coming back
No more hanging out cause we’re on a different track
And if you got something that you need to say
You better say it right now cause you don’t have another day
Cause we’re moving on and we can’t slow down
These memories are playing like a film without sound
And I keep thinking of that night in June
I didn’t know much of love
But it came too soon
And there was me and you
And then we got real blue
Stay at home talking on the telephone
We would get so excited and we’d get so scared
Laughing at ourselves thinking life’s not fair
And this is how it feels

As we go on
We remember
All the times we
Had together
And as our lives change
Come Whatever
We will still be
Friends Forever

So if we get the big jobs
And we make the big money
When we look back now
Will our jokes still be funny?
Will we still remember everything we learned in school?
Still be trying to break every single rule
Will little brainy Bobby be the stockbroker man?
Can Heather find a job that won’t interfere with her tan?
I keep, I keep thinking that it’s not goodbye
Keep on thinking it’s a time to fly
And this is how it feels

Will we think about tomorrow like we think about now?
Can we survive it out there?
Can we make it somehow?
I guess I thought that this would never end
And suddenly it’s like we’re women and men
Will the past be a shadow that will follow us ’round?
Will these memories fade when I leave this town
I keep, I keep thinking that it’s not goodbye
Keep on thinking it’s a time to fly

sAYang,buKan AkU DenGki (1)

In Uncategorized on 16 Februari 2009 at 12:55 PM

Cuba kau dengar
Cuba kau cuba
Diam bila ku cuba
Tuk berbicara dengan kamu

Pernahkah kau ada
Bila ku perlu
Tuk meluahkan rasa hati

Dan bila kau bersuara
Setia ku mendengar
Agar tenang kau merasa

Siapa
Sebenarnya aku padamu
Mungkin sama dengan teman lain
Yang bisa kau buat begitu

Dan bila
Tiada lagi teman bermain
Kau pulang tuk dapatkan aku
Itulah aku…padamu

Cuba kau lihat
Cuba kau cuba
Renung ke mata aku
Bila ku kaku melihatmu

Pernahkah kau ada
Bila ku perlu
Tuk menyatakan rasa sakit
Dalam diri

Dan bila kau perlu
Setia ku menunggu
Agar senang kau merasa

Siapa
Sebenarnya aku padamu
Mungkin sama dengan teman lain
Yang bisa kau buat begitu
Dan bila
Tiada lagi teman bermain
Kau pulang tuk dapatkan aku
Itulah aku…padamu

Maafkan kerana aku tak pernah
Terlintas tuk menulis pada mu
Salahkan ku
Tak mungkin lagi aku meminta
Untuk kau mendengar..
Untuk kau melihat ke mataku

Siapa
Sebenarnya aku padamu
Mungkin sama dengan teman lain
Yang bisa kau buat begitu
Dan bila
Tiada lagi teman bermain
kau pulang tuk dapatkan aku
itulah aku…padamu

baKat = TerseKat @ ReZeki = HEntI

In Uncategorized on 15 Februari 2009 at 12:50 PM

MENAGAPA dan APA sebenarnya masalah aku dalam bidang ni sebenarnya…4 sem aku kat upm ni xpernah setitik punn air mata aku gugur..tapi semlam buat kedua kalinya ia mengalir dek kerana bidang ini…aku ni bodoh kot dalam bidang ni…atau disebabkan oleh

a) Jatuh yang ditimpa-timpa disebabkan aku xberbakat

b )Rezeki aku bukan dalam bidang ni…

walaupun aku hampir putus asa semalam sehingga merasa seperti xnak join bidang ni lagi..tapi aku rasa xde sebab plak aku nak wat camtu…org bodoh je yang akan wat camtu…kat cnila aku banyak belajar dan kat cni la aku tau secara  mendalam ape itu PERSAHABATAN…aku sedih ke gembira,org lain ader tau?????serius aku kata,member debat aku la yg banyak amik tau dulu masalah aku….sedih n gembira….dorangla  yang ader kat belakangku….serius..aku sayang giler korang sumer……..INGAT AKU DALAM DOA KALIAN SEMUA…….BYE..BYE

why

AbaDI MAsiH DicaRI……

In Uncategorized on 12 Februari 2009 at 10:56 AM

assalamualaikum..maaf kerana lame sudah tidak update blog ini..bukanya xnak tapi disebabkan oleh masalah-masalah seperti :

-line usport kat k13 ni terputus selama 6 hari lamenya…mst korang dapat bayangkan perasaan aku yang suka melayari internet ni kan apabila kejadian ini berlaku..

-test yang banyak dan sangat sukar bermula dengan test PENGHAYATAN SENIBINA LANDSKAP,KAEDAH KUANTITATIF DALAM PERHUTANAN dan FISIOLOGI POKOK…killer subject aku sem ni

-sekteriat aku plak bkerjasama dengan sekteriat pernerbitan dan komunikasi untuk program PUSCOMS WEEK….bnyk keje n yang tak tahan aku jadi judge untuk pertandingan TOP HOST…aku rasa macam roslan aziz plak masa tu

-jumaat ngan sabtu plak aku sibuk untuk program EDCEL..bnyk bnd yang perlu diselesaikan…doakan aku dan ajk aku berjaya untuk program ni

-SABTU!!!!!penentuan aku untuk segalanya…PENITI…harap sgt dengan usaha dan doa yang aku lakukan,aku dpt break final…waolaupun ramai org menjangkakan aku takkan ke tahap itu..aku dokan juga kejayaan rakan pendebat yang lain terutamanya dari kolej aku…bad,fizah dan sheby

-MGP semakin hampir..selaku eksekutif protokol…banyak keje oooooo..aku tulang belakang dalam majlis kali ini..berilah kekuatan auntuk aku berkerja…

……setakat ini,serius aku katakan abadi yang masih aku cari supaya berkekalan adalah PERSAHABATAN..banyak sangat masalah dalam persahabatan aku ini….berilah cahaya agar aku dapat terus untuk mengekalkan persahabatan ini…biarlah cerita gelap itu berlalu,yang penting persahabatan aku berkekalan….

PeRUBahaN aTau KepENtinGAn…

In Uncategorized on 7 Februari 2009 at 1:34 PM

assalamualaikum…hari ini aku bangun dalam keadaan yang sangat pening dan badan aku terasa sangat panas….tekak pun sakit…jangkaan aku spt biasa adlah demam tapi tengahri camtu aku rasa ok semula..ini menyebabkan aku tidak dapat menghadiri kelas baktisiswa dengan kak wana…..tinggalkan aspek tersebut kerana ianya bukan titik pertikaian entry aku ni…..hari ini aku telah ditegur oleh 2 orang makhluk tuhan untuk berubah…antar perubahan yang diminta :

– berubahla untuk suke kepada die…xkemana pun bnd tu sume

– berubahla..jadi macam dulu..kawan cam biase…nak bermasam muke pun sampai bile ?

– ubahla sikit entry kat blog ni agar nampak tak terlalu factual sgt…..

tapi…bnd ini sume melibatkan kepentingan diri aku juga…kepentinganya adalah :

– perasaan tak bleh dimain-mainkan,tapi aku cube untuk lari dari bnd tu juga  sbb mmg tak kan kemana pun

– mungkin kepentingan diri akan sentiasa mendominasi diri ini kerana tanpa sebab yang munasabah aku perlu berubah   semata-mata kerana dia..aku tak tau pun halnya, jadi perjelaskan dulu halnya baru aku akan mengorbankan kepentingan diri ini…kalau dah jodoh..xkan ke mana

– entry ini adlah suara dari hati aku dan aku buat ikut ape yang aku suka…jadi aku akan jadi diri aku ini….adakah beliau menuntut aku untu membuat blog khas untuk gosip artis masa kini???hehehehehehe

p/s kepada sesiapa yang terasa..ini adlah luahan semata-mata…tak terniat berdendam dan mengutuk menggunakan medium lain…tapi, just untuk meluahkan perasaan je…jgn marah ha….yang penting kita hepi..utamakan yg lebih utama sebelum berubah…

dd___ordinary_place_by_ddreams2

DeBaT YanG PERlu DiuBat..

In Uncategorized on 6 Februari 2009 at 8:05 PM

antara celahan bodoh dari aku…

– malaysia tu bukan dalam dunia ke yang berhormat ?

– Kalu bebetol media prihatin, mereka patut kurangkan iklan Mcd

– sentimen agama yang dimainkan oleh teresa kok tu kan hal dunia…

***ape ni aril…aku masih tak jumpa aku masa last match kat astar…intonasi xder..aku boink….mungkin juga aku masih tidak bersedia..tapi itu bukan masalahnya sbb sedia atau tidak, aku yang tentukan…Maknanya..diri aku je yang boleh ubah aku ni….